EGYRE NÉPSZERŰBBEK A DECENTRALIZÁLT KRIPTOTŐZSDÉK

A decentralizált kriptotőzsdék, a DEX-ek száma nőtt a leginkább az elmúlt időszakban, miközben a központosított tőzsdék népszerűsége stagnált
 
 

A KRIPTOTŐZSDÉK KÖZÜL A DEX-EK SZÁMA NŐTT A LEGINKÁBB

A Chainalysis november 11-én közzétett egy jelentést a kriptotőzsdékről, ami betekintést nyújt a tőzsdék népszerűségi adataiba üzleti modelljeik szerint lebontva, beleértve a DEX-eket, CEX-eket, tőzsdén kívüli (OTC) brókereket, származékos platformokat és magas kockázatú tőzsdéket. A jelentésből kiderül, hogy a decentralizált cserék (DEX) száma gyorsabban növekszik, mint az összes többi típusú kriptováltó, ám a központosított tőzsdék korántsem népszerűtlenek, a Binance-nek októberben 171 millió látogatója volt.
 
CEX vs DEX I Cryptofalka

Forrás: https://blog.bitnovo.com/

Az adatok szerint a DEX-ek száma 2019 első negyedéve és 2021 harmadik negyedéve között több, mint 100%-kal nőtt, és ez év júniusára 205 körülire emelkedett. Összehasonlításképpen, a CEX-ek száma átmenetileg 100-ról 120-ra nőtt, majd ezen az időn belül a 100-as régióba süllyedt. A tőzsdén kívüli brókerek száma is jelentősen nőtt, 2021 harmadik negyedévében mintegy 50%-kal nőtt, és a 150-es szintre emelkedett. A származtatott tőzsdék száma enyhén ugrott 2019-ben 125 körülire, és azóta lényegében tartja magát ebben a régióban. A kockázati tőzsdék 2020 közepén törtek ki 150 körüli szintre, majd 2021 harmadik negyedévében meredeken 100 alá süllyedtek.

Kriptotőzsdék száma I Cryptofalka

Forrás: Chainalysis

Természetesen az egyes kategóriák aktív cseréinek száma nem az egyetlen módja annak, hogy megítéljük a kategóriák állapotát. Végtére is, a kriptovaluta üzletek nem egyszerűen túlélni próbálnak – a gyarapodáshoz növelniük kell felhasználói bázisukat és tranzakciós volumenüket – áll a jelentésben.

 

 

A Chainalysis rámutat arra, hogy a DEX-ek növekvő népszerűsége az elmúlt két évben egybeesett a DeFi iparág robbanásszerű növekedésével. A cég kiemelte, hogy a DEX-ekben zárolt összérték a 2020 júliusi körülbelül 10 milliárd dollárról 2021 májusában elérte a 368 millió dolláros csúcsot, ami nagyjából 3579%-os növekedést jelent.

 

A BINANCE MÉG MINDIG PIACVEZETŐ A KRIPTO TŐZSDÉK KÖZÖTT 

Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban a szabályozó hatóságok intenzív ellenőrzésével és szabályozásával kellett szembenézniük, az adatok azt mutatják, hogy a Binance központosított tőzsde még mindig a versenytársai fölé emelkedik. A Finbold által összeállított Similar Web adatai szerint októberben a Binance bonyolította le a legnagyobb internetes forgalmat az összes kriptotőzsde közül, összesen 171 millió látogatóval. Ez a szám 12%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A Coinbase a második helyen áll 91 millió látogatóval a múlt hónapban, és 31%-os forgalomnövekedést ért el az előző hónaphoz képest.

Binance I Cryptofalka

Forrás: https://www.livebitcoinnews.com/

A harmadik legnépszerűbb tőzsde a PancakeSwap, egy DEX, amely a Binance Smart Chain-en működik, 25 millió látogatóval és 14%-os havi növekedéssel. Míg a Bybit a negyedik helyen áll 24 millióval (8%-os csökkenést produkált szeptemberhez képest). A Coingecko adatai azt mutatják, hogy a Binance jóval megelőzi versenytársait a kereskedési volument tekintve, a platformon több mint 33,3 milliárd dollár kereskedési volumen volt tapasztalható az elmúlt 24 órában. Ez a szám több mint ötször nagyobb, mint a második helyen álló Coinbase 24 órás volumene, ami nagyjából 6,6 milliárd dollár 24 óra alatt.

Csütörtökön a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Binance korábbi vezetői úgy becsülték, hogy a cég értéke akár 300 milliárd dollár is lehet. A vállalat nem zárja ki, hogy tőzsdére lépjen, azt nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan, ugyanis nincs hivatalos központja. Changpeng Zhao vezérigazgató azonban szeptemberben azt mondta, hogy a Binance az egyesült államokbeli fióktelepe 2024-ben induló nyilvános ajánlattételt (IPO) vizsgál.

Scroll to Top